De Amerikaanse president Donald Trump heeft de steun van de VS aan het klimaatplan opgeblazen. Hij wil nog wel onderhandelen over een herintrede in het akkoord, maar daar is (voorlopig) geen draagvlak voor. De groene revolutie zal dus niet uit de Verenigde Staten komen.
Het hing al een tijdje in de lucht, maar de Verenigde Staten trokken zich donderdag officieel terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens Trump benadeelt het akkoord zijn Amerika. De Amerikaanse president wil wel opnieuw onderhandelen om een “faire deal” te bereiken. Frankrijk, Duitsland en Italië stelden alvast dat er niet heronderhandeld kan worden.
Het klimaatakkoord werd eind 2015 bereikt in Parijs. 194 landen hebben sindsdien hun handtekening gezet onder de doelstellingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De VS trekt zich nu echter terug uit het verdrag. Nochtans hadden grote Amerikaanse bedrijven, zoals Apple en Nike, maar ook oliereuzen als BP, Shell en ExxonMobil opgeroepen om het klimaatakkoord te behouden.
400 miljoen ton meer CO₂
Door de beslissing van Trump gaat de uitstoot in de Verenigde Staten niet langer dalen, maar stagneren. Prognoses stellen dat de VS nu zo’n 400 miljoen ton broeikasgassen méér zullen uitstoten tegen 2030. Dat maakt het moeilijk om de doelstelling van Parijs te halen: zorgen dat de temperatuur wereldwijd niet stijgt met meer dan 2 graden.
Ook Marie-Christine Marghem (MR), onze federale minister van Energie, liet al verstaan dat zij de klimaatambities wil versoepelen. Marghem vindt dat er van ons land te veel inspanning wordt gevraagd. België moet de uitstoot van broeikasgassen namelijk met een derde verminderen tegen 2030. Premier Michel floot zijn minister al terug: hij stelde “dat we er alles aan zullen doen om de doelstellingen te halen”.
Wie neemt het voortouw?
Nu de VS uit het akkoord stappen, valt ook een groot deel financiële middelen weg voor de klimaatstrijd van andere landen. China, Rusland en de Europese landen zullen dus het voortouw moeten nemen.
De VS zijn nog maar het derde land dat het akkoord niet volgt, naast het door oorlog verscheurde Syrië en het Centraal-Amerikaanse Nicaragua, dat zijn handtekening niet zette omdat het vond dat de klimaatdoelstellingen niet ver genoeg gingen.
(Foto: Flickr/Mark Dixon)